Kritiker – ett minne blott?

Läste en artikel häromdagen som handlade om hur vi allt mer lyssnar till “amatörer” och att kritikerna känns överflödiga!

Läsar-recensioner av filmer, böcker och skivor får allt större utrymme och allt mer inflytande på nätet. Det här har skapat en armé av medborgarkritiker som många menar är mer passionerade och pålästa än de professionella kritikerna. Imdb, världens största filmsajt, använder enbart recensioner skrivna av användarna. Innebär det här att den traditionella kritikern är på väg att dö sotdöden?

En svår fråga att svara på…

Ser jag till mig själv så har jag slutat att ta till mig av vad t ex filmrecensenten Michael Tapper ger för omdöme åt en film i Sydsvenskan. Möjligtvis att ju sämre han tycker filmen är desto större är sannolikheten att jag går och ser den på bio… 🙂

Tror detta bottnar lite i den pretentiösa känslan många “kritiker” ger men framförallt i att alla amatör-recensioner på nätet är i mångt och mycket helt och hållet subjektiva – herr Tapper har en skyldighet att INTE vara subjektiv – han är anställd att ge en objektiv bild… problemet med detta är att jag tror man kan få en mer sanningsenlig bild när tusentals människor ger sin subjektiva bild av någonting…

Även om herr Tapper skulle lämna biosalongen med en “go känsla” så kan han inte skriva om det på samma sätt som en privatperson skulle kunna göra eftersom han har en objektiv skyldighet att se de brister en film möjligtvis kan ha…

Matkritikern Anton Ego i filmen "Råttatouille"

Det görs också en hel del konusment-tester av sk experter, jag tror det är bättre om t ex en tidning låter en grupp konsumenter i målgruppen testa produkten – tror både det är bättre för produkten/företaget MEN framförallt för de som ämnar köpa produkten efter dessa omdömen.

Solentro testades av månadsmagasinet Nya Hennes där dom fick 4 h av 5 möjliga – om jag inte minns fel så tror jag de hade testat sajten utifrån de behov som de sökte; möjligheten att kunna göra en bok smidigt tillsammans med andra både med text och bilder…

Hos Solentro skapar man sin egen bokfotobokfotoalbumbröllopsbokexamensbok (yearbook), dopbok,minnesbokbloggbokavskedsbokfördelsedagsbok, “min första bok” – enkelhet, kreativitet och skapande ligger i fokus när du gör din egen bok.

tester (