“I våra dagar skrivs och publiceras många böcker…”

“...men ingen i min omgivning, eller nästan ingen, för att inte diskriminera de stackars dinosaurierna, tror längre att litteraturen kan göra någon större nytta annat än som räddning undan tristessen på bussen eller tunnelbanan eller – särskilt om ämnet är rymdvarelser, skräck, vampyrism eller sadomasochistiska brott – som underlag för tv- eller biofilmer. För att överleva har litteraturen blivit light, ett begrepp det vore fel att översätta med “lätt” eftersom det egentligen betyder ansvarslös och, allt som oftast, imbecill. Därför anser en framstående kritiker som George Steiner att litteraturen redan är död, och därför deklarerar en ypperlig romanförfattare som V S Naipaul att han inte tänker skriva fler romaner, eftersom han numera finner genren motbjudande.” /MARIO VARGAS LLOSA – läs hela hans inlägg här

Jag håller inte med om detta… framförallt eftersom författandet flyttats från “fin-rummet” och att vem som helst numera kan göra sin egen bok!

Den mängd memoarer som görs hos Solentro läses av så många barn och barnbarn, vänner och andra – att så många fler idag kan ta del av vår gemensamma historia ser jag som något väldigt positivt. Ett bestående fotavtryck för kommande generationer – berättelser som inte bara våra historieböcker tar upp utan den “riktiga” historien!

Litteratur är en nödvändighet – men varifrån den kommer tycker jag ska lämnas åt de som vill berätta en historia!

Mario Vargas Llosa är författare.