“En bokbransch som har slutat tänka långsiktigt….”

I en artikel i Dagens Nyheter så uppmärksammas de författare som inte lyckas sälja alla sina böcker som finns ute i bokhandeln. När förlaget bestämt att en boks livscykel är slut ställs författaren inför ett alternativ: kom och hämta dina böcker och försök sälja dem själv, annars slänger vi dem.

Sajten Samladeskrifter.se har startat en gemensam nätbutik för alla författare som sitter på restupplagor av sina böcker.

Att som författare själv börja kränga sina böcker är nog inte det lättaste – men om man samordnar författarnas restlager kan det börja hända saker.

Böckerna kan antingen köpas från Samlade skrifter eller från en widget på författarens egen hem sida, medan Samlade skrifter sköter lagerhållning och distribution.

Bakom projektet står Nätverkstan, en Göteborgsbaserad dis tributör för kulturtidskrifter, som vill hjälpa små aktörer att utnyttja förändringarna på bokmarknaden till sin fördel.

Jag tycker detta verkar vara ett både spännande projekt och samtidigt väldigt bra för miljön – att inte bara göra sig av med litteratur för att få plats med ny – det borde även finnas en stor “andrahandsmarknad”.

Ryös Antikvariat på Hantverkargatan.

Gör din egen bok hos Solentro!