Digital scrapbooking!

Att “scrapbooka” blir allt vanligare och det jag gillar med det är framförallt möjligheten att göra precis så som man själv önskar… Jag är lite bekväm och gör därför en “grundbok” hos Solentro och därefter kan man skriva för hand, klistra in lite tidningsurklipp eller bilder som passar.

Det är kul när man kommer hem till vänner som har en gästbok liggandes framme som de har gjort själva – det blir helt enkelt lite personligare!

Vad är scrapbooking enligt Wikipedia: en engelsk term som kan användas när man i stället för att bara sätta in foton i album även sätter in en massa andra saker. Man klipper, klistrar och sätter in klistermärkenbiljetterdikter osv. Direkt översättning av ordet scrapbook är utklippsbok. 

Scrapbooking innebär alltså att du dekorerar dina fotoalbum. Man monterar foton på färgade och mönstrade papper, skriver dokumentation om bilderna och lägger kanske med små minnessaker. För att albumen ska hålla i flera generationer är det bra om man använder material som inte åldras eller förstör fotografier och album. Om man t.ex. vill sätta in ett tidningsklipp i albumet bör man tänka sig för, eftersom tidningspapper innehåller både för fotona skadlig syra och vedämnet lignin, som gör att tidningsklippet gulnar och blir skört med tiden. Det man alltså ska tänka på är att materialet man använder är syrafritt och så arkivbeständigt som möjligt. Det gäller både papper, pennorna man skriver med och lim/tejp man använder att fästa sakerna på sidorna med. En scrapbooking-sida kallas också LO (förkortning för layout). En LO kan vara fritt utformad men också inspirerad av en skiss eller liknande.

Det är också vanligt att man inom scrapbooking tillverkar egna kort samt adresslappar till presenter och julklappar. Även digital scrapbooking förekommer.


Här kan ni läsa mer om scrapbooking:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Scrapbooking
http://www.svenskscrapbooking.se/
http://scrapbookingalbum.wordpress.com/2011/04/20/scrapbooking-eller/