Hur Solentro – gör en egen bok började!

Vem skulle inte vilja få en bok tillägnad sig i present?

Bröderna Hampus och Tobias Schildfat har sysslat med film, manusförfattande och marknadsföring i en mängd sammanhang, både tillsammans och var för sig. Nu har de startat sajten Solentro som erbjuder möjligheten att beställa ett enda unikt exemplar av en egen bok eller fotobok.

Hade en bra tjänst för att beställa en personlig bok i ett enda exemplar funnits när Hampus och Tobias Schildfat ville ge bort en unik present hade de sannolikt inte utvecklat Solentro. För vad ger man i födelsedagspresent till sin far när man inte vill köpa prylar utan ge något som verkligen berör och inspirerar? Hampus och Tobias tampades med frågan 2007 när de kom på att de ville ge bort en egen bok med personliga hälsningar och anekdoter från familj, vänner och bekanta.

– Det fanns ingen som kunde hjälpa oss med detta. Det enda som fanns var fotoalbum men vi ville ge bort en riktig bok med personliga texter och hälsningar. De tekniska lösningarna som används för fotoböcker fungerar inte för den som vill berätta en historia där texten står i centrum och vi var inte intresserade av att bara ge bort ett fotoalbum, berättar Hampus.

Bröderna Schildfats idé var att låta nära och kära skriva ner sina minnen och berättelser om deras far, för att sedan samla dessa i en gemensam bok.

– Vi kontaktade släkten, vännerna och kollegor men vi lyckades även få tag i gamla barndoms- vänner till vår far. Det svåraste var sen när vi hade texterna och ville göra något riktigt snyggt av dem, berättar Tobias.

En vän till en vän som är grafisk designer layoutade texterna och tog fram underlag för ett tryckeri. Att trycka ett enda inbundet exemplar med hårda laminerade pärmar skulle dock bli alldeles för dyrt. Till slut hittade Hampus och Tobias ett litet källartryckeri i Lund som kunde trycka en enkel spiralinbunden bok till deras pappa.

– Vår far var inte kontaktbar den kvällen. När han öppnat paketet och förstått vad han fått drog han sig tillbaks i en fåtölj tills han läst ut boken, berättar Hampus nöjt. Presentens uppskattning gick inte att ta miste på och när vi senare gav vår mor en liknande bok i julklapp och började få förfrågningar på fler från omgivningen började vi fundera på om personliga böcker var något som kunde göras i större skala.

Bröderna Schildfat bestämde sig för att utveckla konceptet utifrån sina erfarenheter. Hampus erfarenhet från filmindustrin i Sverige och utomlands i kombination med Tobias omfattande arbete med marknadsföring och produktlanseringar bidrog till att de fick möjlighet att utveckla sin verksamhet på Minc, en så kallad inkubator för entreprenörer, i Malmö.

– Vår tekniska lösning har ett enda syfte, nämligen att göra det busenkelt för användaren att göra en bok, säger Hampus.

Men att skapa något som är enkelt för slutanvändaren är ofta svårt. Tillsammans med programmerare och designers har Hampus och Tobias gnuggat geniknölarna under ett antal intensiva månader och resultatet finns idag på www.solentro.se. Där öppnar den som vill ett bokkonto och väljer sen enkelt bland designer och boktyper. Precis som när bröderna gjorde boken till sin far ville de erbjuda möjlig- heten att få in bidrag och personliga hälsningar från andra. Därför går det enkelt att från kontot e-posta alla som ska bidra med texter. Texterna hamnar sen direkt i bokkontot och kan enkelt placeras ut i boken.

Bilder och illustrationer ingår men det går precis lika bra att ladda upp egna. När man är nöjd med bokens utformning och har valt boktyp och design skickas den till tryck. Att det blir en bok av högsta kvalitet är dock inte det enda som är viktigt för företagets grundare.

– Att som privatperson gå till ett tryckeri hade vi ju förstått var i princip omöjligt, säger Tobias. Så vi letade och letade tills vi hittade Elanders i Malmö. De hade modern utrustning som gjor- de att de kunde leverera ett enda exemplar av en bok.

Bröderna Schildfat vet att det i många byrålådor ligger dikter, brev, recept, dagböcker och andra texter som väntar på att bli tryckta till en vacker bok. Gåvoboken har förstås sina givna tillfällen men även många bloggare väljer till exempel att låta trycka sina texter.

– För oss var det helt avgörande att böckerna skulle vara av högsta kvalitet, snyggt designade och att det skulle vara enkelt för vem som helst att beställa dem. Därför är vi glada för att vi nu kan erbjuda detta på Solentro, säger Tobias. Vi har passion för design så vi kommer att fort- sätta att jobba hårt på det området. På sikt hoppas vi kunna samarbeta med kända konstnärer och formgivare för att erbjuda ytterligare spännande design till böckerna.

Solentro är helt webbaserad, ingen nedladdning av program behövs och är helt gratis att använda. Konsumenten betalar bara för de böcker man beställer. Beställningar kan göras på upplagor av en enda bok.