Var kan man mer göra sin egen bok?!

Även om böcker funnits i många hundra år så är möjligheten för vem som helst att göra en egen bok väldigt ny! De senaste fem-tio åren har en mängd olika bokskaparprocesser sett dagens ljus men också försvunnit – jag tycker det är fantastiskt att man inte behöver vara en erkänd författare eller ofantligt rik för att idag ha sin egen bok ståendes i bokhyllan eller liggandes på vardagsrumsbordet!

Det finns många sätt du kan göra din egen bok på och det handlar mångt om mycket vilken typ av bok du ska göra och vilken typ av person du är:

1. Handgjord bok – om du vill göra boken från “scratch” så att säga så behöver du inhandla rätt sorts papper, ha en bra skrivare till hands och väldigt, väldigt mycket tålamod! En mer avancerad form av scrapbooking kan man säga. (Det var så jag och min bror gick tillväga när vi gjorde boken till vår pappa – men i slutändan så var det ett mödosamt och alldeles för tidskrävande projekt…) Det svåra här är bindningen som ofta inte blir så bra med de spiralbindningsmaskiner som finns – men det blir ju en väldigt personlig bok!

2. Arbeta on-line – enligt mig det enklaste sättet (men jag är givetvis något partisk…) – du gör allt på valfri dator utan att behöva ladda ner någon programvara – du kommer alltså igång direkt! I Sverige finns Solentro – gör en egen bok eller fotobok och Gördinegenbok.se. Hos båda arbetar du i deras mallar, Solentro har en uppsjö av olika design att välja bland, gördinegenbok.se 2 bokstorlekar medans Solentro har fyra. Hos Solentro kan man dessutom göra sin bok själv i t ex InDesign och därefter ladda upp sina sidor. Och precis som testet (som jag nämner nedan) säger: “Fördelen med att skapa sin fotobok utanför företagens egna programvaror är att man får full kontroll över placering av bilder och text. Möjligheterna blir egentligen oändliga.

3. Större upplagor och publicering – om du redan innan du börjar vet med dig att du ska trycka upp hundratals exemplar och även försöka sälja din bok då kan Vulkan eller något annat Print-on-demand-företag vara ett alternativ (exempelvis books-on-demand.com) – på båda dessa ställen kan du både trycka din bok och sedan publicera den. Hos Vulkan är sajten och handhavandet något komplicerat – det kräver en del tid för att sätta sig in i det innan man kan komma igång. För Books-on-demand så skickar man bara in sitt alster men det kostar en slant – från 4-5000 kr och uppåt.

4. Fotoalbumssajter (med nedladdningsbar programvara) – det finns en uppsjö av dessa och kvalitetsmässigt så har en del olika tester visat att de skiljer sig åt – läs mer om dessa i  Kamera&Bilds stora test: http://www.kamerabild.se/tester/tillbehor/Stort-test-av-egna-fotobocker-1.242924.html Dessutom lämpar de sig bäst för fotoalbum – vill du skapa mer bokliknande saker så har de inte alltid de rätta formaten. Vad som likställer alla dessa är att du måste belasta din dator med respektive företags programvara och slutsatsen blir därför: “Vi har också testat hur bra leverantörernas egna programvaror är. Gemensamt för nästan alla är att de testar ens tålamod.

5. Mjukvara i din dator, exempelvis Apples iPhoto, behändigt om du har en Mac annars ganska meningslöst.

Priserna varierar också men du kan få en vackert inbunden bok för runt 300-400 kr hos bland annat Solentro, Gördinegenbok, Photohome, Blurb m fl.

Detta är alltså fem oika sätt och vilket du väljer beror helt och hållet på dina behov – jag hoppas detta har gett en tydligare bild av vilka möjligheter det finns för dig att göra en egen bok eller fotobok!