E-böcker… läsplattan!

Intressant att läsplattan säljer som smör… trots att jag ännu inte sett en enda varken på stan, på tåget eller bussen, hos kompisarna eller i parken?! Jag undrar alltså var tusan alla dessa läsplattor gömmer sig? Läsplattan har tydligen varit Amazons mest sålda produkt två år i rad.

Adam Erlandsson (e24) skriver;

Det är lätt att tillskriva framgången att man slipper kånka runt på pappersböcker, till att man kan ta med sig hundratals böcker åt gången och att det räcker med att trycka på en knapp för att vända blad. Men den verkliga tjusningen med Amazons Kindle ligger i att man har en stor del av alla böcker som någonsin tryckts tillgängliga, bara ett par knapptryck bort.

Med fler än 670000 böcker i det amerikanska sortimentet spelar prislappen mindre roll. Det finns ingen leveranstid och böckerna går aldrig ur tryck. Lägg till det drygt 1,8 miljoner gratistitlar vars upphovsrättsliga skydd gått ut och Kindles framgång blir lite mer begriplig.

Tillgänglighet och utbud är inte bara bra försäljningsargument, det är på väg att bli något vi kräver. Det är den kanske viktigaste effekten av internet, av illegal och legal nedladdning.

Jämför utbudet på Amazon eller Adlibris med det på Akademibokhandeln eller Bokia nere på hörnet. Jämför utbudet på Itunes eller Spotify med det hos din lokala skivbutik. Lägg till det omedelbar leverans istället för att behöva vänta på ett fysiskt paket.

Den typen av tillgänglighet och utbud är vanebildande. Som konsument vänjer man sig vid att kunna få tag på vad man vill, när man vill. Det finns fler branscher som kan och borde dra nytta av det.

Håller ni med?

Jag tror definitivt på att läsplattan har stora möjligheter framöver men jag tror inte för den sakens skull att “boken är död“… Tvärtom ser vi på Solentro en stark ökning av bokskapandet – för första gången i mänsklighetens historia är det idag (och har varit i några år…) möjligt för vem som helst i världen med en dator och en internetuppkoppling att skapa en bok, i ett enda exemplar, om man så önskar och få den hemskickad i brevlådan inom några veckor.

Vi barn av vår egen tid lever i en värld av sällan skådade möjligheter och därför missar vi ibland det storslagna som sker mitt framför våra ögon…

Amazons läsplatta Kindle. Foto: AP/Scanpix