Så blir du författare!

Anna Lindberg från Dalarnas Tidning möter Jan Guillou en solig höstdag på Östermalm i Stockholm – han berättar om Ondskan, varför han inte skriver sina böcker på dator samt hur man som ung kan närma sig författarskapet.

Foto: Jonatan Svedgård

Han tror att det idag är svårt att bli författare, mycket av de ideérna man har som ung har redan berättats och dessutom mycket bättre.

Har man inget att berätta så blir det formexperiment. Man får en väldigt romantisk föreställning av vad en författare är och man överskattar betydelsen av den talang man tror sig ha, och härmar andras sätt att skriva. Eftersom man inte har något att säga, så experimenterar man med formen och språket istället, förklarar Jan.

När Guillou i 20-års åldern flera gånger blev refuserad, blev han så klart lite knäckt men idag är han glad för det eftersom han inte anser att det han skrev då var bra – litteratur som han själv kallar; “tillgjord“.

– Jag tappade tålamodet för ett tag, men fick några år senare en bra idé. Och då var det en helt annan litteratur än den unge mannens formexperiment, säger han.

Solentro refuserar ingen – du gör din egen bok!