Hur får man sin egen bok utgiven?

Här på bloggen och till kundtjänsten hos Solentro så får vi en hel del frågor om hur man kan få sin egen bok utgiven. Eftersom Solentro råkar ha en bästsäljande författare (Tobias Schildfat) i företaget har vi passat på att fråga honom hur han gick tillväga för att få sin bok utgiven!

Din bok ”Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin” kom ut förra våren och lanseras just nu i pocket i och med att den toppat försäljningslistorna, hur gick du tillväga för att få den utgiven?

När jag hade skrivit klart manuset ringde jag upp alla förlag som jag kunde hitta och bad att få prata med högsta chefen. Jag antog att de var upptagna människor så jag hade förberett en presentation av manuset på ca 30 sekunder. Därefter frågade jag om jag fick skicka in manuset.

Hur gick det då?

-Jag kontaktade sammanlagt 10-15 förlag, 2-3 visade intresse och ett tackade ja.

Vilket råd ger du dem som vill få sin bok utgiven?

-Var ihärdig och försök. Men det är också viktigt att du tänker utifrån förlagets perspektiv. Vad har din bok som ingen annan bok på marknaden erbjuder? Jag har själv läst många böcker inom personlig utveckling och ekonomi och jag visste att det inte riktigt fanns någon bok som med ett enkelt språk berättar hur alla kan bygga en egen pengamaskin med stor framgång.

Om den inte hade blivit utgiven då?

-Jag visste från början att den risken var stor. Därför var det viktigt för mig att ha roligt när jag skrev den. Jag skrev för att jag ville skriva och jag bestämde mig tidigt för att, vid utebliven utgivning, ge boken till mina närmaste och förhoppningsvis framtida barn.

Kan man inte ge ut boken själv?

-Jo, det är förmodligen det mest realistiska. Då kan man trycka upp mindre upplagor, ansöka om ett isbn-nummer och så säljer man den själv. Man ska inte underskatta denna väg. Du som författare är den mest motiverade att berätta om din bok och sälja den. Vill man inte alls sälja själv rekommenderar jag att höra med någon god vän som skulle brinna för den uppgiften och dela med sig en del av intäkterna till honom eller henne.

Drömmen lever och möjligheten finns! Och glöm inte, varje berättelse börjar med det första ordet!

Lycka till med ditt bokskapande!