Fotoboom i Stockholm – och runt om i världen!

Stockholm upplever tydligen ett uppsving för fotografi som aldrig förr. Men varför? Dagens Nyheters Maria Lantz hittar tre skilda svar. Fotoexplosionen handlar om tre parallella eruptioner:

Den första handlar om att använda fotografiet i en konstnärlig undersökning av fotografiet i sig, för att nå fram till ett poetiskt avtryck.

Den andra handlar om fotografi som kultur; om begär och konsumtion, en spegel av vårt samhälles ideal och önskningar.

Det tredje innebär ett berättande om sociala, politiska och personliga iakttagelser där konstnärerna har approprierat det journalistiska eller kommersiella fotografiets uttryck. Här tänjer man gränserna och når vidare i ett berättande som kräver mer av betraktaren – men också ger så mycket mer tillbaka.

Jag hoppas och tror att detta intresset inte bara är lokalt förankrat – det görs nämligen fotoböcker som aldrig förr hos Solentro från hela Sverige, ja, till och med från runt om i världen! Kanske en del av förklaringen ligger i att många vill ge bort personliga gåvor till jul…