Från blogg till bok – din egen bloggbok!

Jag har tidigare berättat om hur man enkelt kan göra en riktig bok av sin blogg men tänkte friska upp minnet lite…

Det finns lite olika sätt att göra en bok av din blogg… det enklaste är att kopiera sin text från bloggen och lägga in den i Solentros bokskaparsystem. Tillhörande bilder i bloggen bör du ladda upp separat och i orginalformat annars riskerar de ha för låg upplösning i tryck.

Beroende på vilken blogg du använder så finns det mer automatiserade sätt att göra detta på. Lennart, som driver bloggen IKT-sommar, har gjort en instruktionsfilm –kolla på den här! Ingrid har gjort en bok (PDF) efter Lennarts instruktioner men jag är inte säker på hur bra det går att sedan trycka den, men ni kan läsa mer om det här.

Oavsett hur man väljer att gå tillväga för att göra om sin blogg till en bok, så tycker jag det är kul att allt fler vill göra en bok av sin blogg – jag har skrivit om detta i ett tidigare inlägg (läs mer här) då en kund hörde av sig till oss och berättade att hennes blogg skulle läggas ned och hon vill veta vad hon skulle göra med allt sitt innehåll – då var Solentro ett alternativ! Hon var minst sagt tidigt ute med bloggandet. Hennes fråga löd så här:

Jag undrar ifall Ni har möjlighet att göra en bok av en blogg jag fört sedan 2001? De skall nämligen lägga ner hemsidan jag fört bloggen på och jag vill så gärna ha kvar det.

Solentro svarade så här:

De flesta av våra bloggboksanvändare väljer ut det bästa ur sin blogg och kopierar textinnehållet och klistrar sedan in det i vår tjänst och på så vis skapar de sin egen bloggbok.
Vad beträffar alla de bilder du antagligen/kanske har laddat upp i din blogg så hoppas jag att du har orginalfilerna på din dator. Detta eftersom din bloggleverantör skalat ner bilderna för att inte ta för mycket plats på deras servrar och därför kan du inte använda dessa bilder när du gör en bok av bloggen – de kommer mest troligt inte bli så bra i tryck.
Du kan givetvis prova att ladda upp dem i vårt system – vårt system varnar med en varningstriangel om bilden riskerar att bli dålig men du ser det bäst genom att lägga ut bilden i din bok och därefter klicka på GRANSKA. Vi kan trycka böcker upp till 300 sidor upp till A4-format vilket innebär att du borde få plats med en hel del inlägg i en sådan bok.”

Dessutom fick jag ett tips från Calaméo, en sajt där du kan “publish and share your documents with your friends. Easily embed rich-media content to your publications like videos and audios.“, som hade lagt upp en steg för steg beskrivning av hur du busenkelt gör din egen bok hos Solentro – kolla in det här!

För att läsa mer om bloggböcker, kolla här: http://solentro.se/bloggbok